Jaarverslag 2023 vrijwilligers

Met pensioen of vrije tijd en toch iets doen? Vrijwillig, vrijblijvend en lekker buiten? Dan vindt u het misschien leuk om te helpen oude graven op te knappen op de begraafplaats aan de Soerenseweg.

Enthousiaste vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats aan de Soerenseweg, bij mooi droog weer, op de woensdagmiddag.

In 2010 is  een vrijwilligersgroep van start gegaan die wekelijks op de begraafplaats aan de Soerenseweg historische graven onderhoud. Iedere woensdagmiddag bij mooi, droog weer van april tot oktober.

In eerste instantie werden de graven van onkruid en aanslag ontdaan. Na een paar jaar, in 2014, zijn deze werkzaamheden, in overleg met de gemeente, uitgebreid naar het ontroesten en opnieuw schilderen van hekwerken, teksten opnieuw schilderen, restaureren van graftrommels en kleine reparaties.

IMG_0450-min

Werkzaamheden die bij je passen

Door allerlei werkzaamheden wordt verloedering tegengegaan op deze mooie rijks monumentale begraafplaats. Vanuit de gemeente, de beheerder van deze begraafplaats, is in de jaren steeds meer vertrouwen in de capaciteit van de vrijwilligers. Glazen naamplaten en graftrommels zijn in de afgelopen jaren gerepareerd.

Met een stempel worden letter voor letter zerken weer geschilderd. Het is rustgevend, je hoofd wordt leeg en je hoort en ziet de vogeltjes. In de afgelopen jaren zijn van ruim 1.300 zerken de letters weer leesbaar en ruim 160 hekwerken van nieuwe verf voorzien. Maar ook het schoonmaken van de graven, in een rustgevende omgeving, geeft voldoening bij de vrijwilligers.

Onderling contact, waarbij leeftijd geen rol speelt

In de periode april-oktober, bij mooi droog weer, zijn gemiddeld 16 vrijwilligers op woensdagmiddagen druk in de weer en kijken ook uit naar de koffiepauze waar het tijd is voor een praatje en een grap. De trouwe club vrijwilligers bestaat uit mannen/vrouwen in de leeftijd van ca 40 tot ca 80 jaar die enthousiast werkzaamheden ter hand nemen. Even vrijblijvend langskomen en de sfeer proeven om te zien of het iets lijkt? U bent van harte welkom.

Aanmelden kan bij:

André Staal  per mail:  info@begraafplaatssoerenseweg.nl