Informatie

De bijna 125 jaar oude begraafplaats aan de Soerenseweg is één van de belangrijke historische begraafplaatsen in Nederland. Het ontwerp dat ooit voor de begraafplaats was bedacht, is in de loop der jaren minder herkenbaar geworden. Daarom gaat de gemeente een aantal aanpassingen doen. Zo krijgt de entree een opknapbeurt, worden de paden verbeterd en komt er groen op andere plekken. Ook is er extra aandacht voor onderhoud van bijzondere grafmonumenten.

Met een nieuw beheerplan wil de gemeente aanpassingen doen voor de toekomst mét behoud van cultuurhistorische waarden. “De uitdaging is om een goede balans te vinden tussen de oorspronkelijke opzet van de begraafplaats en de eisen van deze tijd, zoals toegankelijkheid, behoud van biodiversiteit en een toekomstbestendige exploitatie”, vertelt wethouder Marco Wenzkowski.

Hoewel de meeste graven op de begraafplaats inmiddels bezet zijn, wil de gemeente dat het mogelijk blijft om te begraven bij Soerenseweg. Dat is de beste garantie om de begraafplaats voor de volgende generaties te behouden.

Aandacht voor historie en natuur

Het beheer vraagt om specifieke aandacht voor de verschillende onderdelen, waarbij respect voor de historische en natuurlijke kenmerken voorop staat. De ‘vrienden van de begraafplaats’ is een groep vrijwilligers die een belangrijke bijdrage levert aan het behoud en beheer van de begraafplaats. Zij spannen zich in om de unieke kwaliteiten zichtbaar te maken en steken zelf ook de handen uit de mouwen bij het onderhoud van de begraafplaats.

Spiegel van de samenleving

De grafmonumenten geven de begraafcultuur en de Apeldoornse samenleving in de afgelopen 125 jaar weer. Daarnaast komen er bijzondere bomen en zeldzame planten- en dierensoorten voor. “Eigenlijk gaat het om veel meer dan een begraafplaats. Het is een bijzondere begraafomgeving met een rijke historie, natuurlijke diversiteit en een intieme sfeer”, aldus wethouder Wenzkowski.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment